fallback

Щатските индекси се пренесоха на негативна територия*

Банковата комисия към Сената подкрепи втори мандат на сегашния председател на Федералния резерв Бен Бернанке

21:05 | 17.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в САЩ тръгнаха надолу в началото на днешната сесия, след като броят на американците, които получават помощи за безработица, изненадващо се повиши през изминалата седмица, а доларът поскъпна до тримесечен връх спрямо еврото.

Добрите данни за активността във фабричния сектор в района на Филаделфия, както и увеличението на индекса на водещите индикатори, не успяха да вдъхнат оптимизъм на инвеститорите.

Индексът на 30-те най-големи борсови дружества Dow Jones IA се понижава с 1,0% до 10 332,67 пункта. По-широкият S&P 500 отстъпва също с 1,0% до 1 098,24 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се понижава с 1,1% до 2 183,55 пункта.

Върху индексите натежа и новината, че рейтинговата агенция Standard & Poor's е понижила оценката си за държавния дълг на Гърция за втори път от началото на тази година. Освен това по-ниският изтъргуван обем направи движенията на котировките по-волатилни.

Преди началото на днешната сесия стана ясно, че броят на американците, които са подали молби за помощи при безработица, е нараснал със 7 хил. през седмицата до 12 декември до 480 хил. Броят на трайно безработните се увеличава с 5 хил. до близо 5,19 млн. души.

Индексът на бизнес активността в производствения сектор на Федералния резерв във Филаделфия показа, че икономическата активност в региона се разраства за пети пореден месец през декември. Показателят се увеличава до 20,4 пункта спрямо 16,7 за месеца преди това.

Междувременно индексът на водещите индикатори на Conference Board, който прогнозира състоянието на щатската икономика през следващите три до шест месеца, се повиши за седми пореден месец. Той нарасна с 0,9% на месечна база през ноември и стигна най-високото си ниво от лятото на 2007 г.

Подобряването на състоянието на пазара на труда, увеличаването на броя на разрешителните за строеж и поскъпването на акциите на фондовите пазари в САЩ допринасят най-много за нарастването на икономическия барометър през изминалия месец.

Акциите на Citigroup поевтиняват с 8% до 3,18 долара, след като правителството на САЩ съобщи, че ще отложи с поне три месеца продажбата на своя дял в банката. Министерството на финансите притежава около една трета от всички обикновени акции на банката на стойност около 25 млрд. долара.

Американският лек суров петрол с доставка през януари поевтинява с 1% до 71,96 долара за барел. Цената на златото с доставка през февруари се понижава с 2% до 1 114,50 долара за тройунция. Доходността на десетгодишните американски държавни облигации остава на ниво от 3,52%.

По-рано днес банковата комисия към Сената подкрепи сегашния председател на Федералния резерв Бен Бернанке да остане начело на централната банка на САЩ.

Актуализирано в 21:05

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:58 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още