fallback

Щатското правителство отложи продажбата на своя дял в Citigroup

Citigroup пласира нова емисия акции на прекалено ниска цена, което осуети плана на правителството да продаде дела си в банката

15:06 | 17.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на САЩ ще продължи да бъде основен акционер в най-голямата компания за финансови услуги в света – Citigroup, по-дълго от очакваното. Щатското правителство реши да отложи продажбата на част от своя голям дял в капитала на банката, след като Citigroup пласира последната си емисия от обикновени акции на прекалено ниска цена, предаде Bloomberg.

Citigroup успя да продаде общо 5,4 млн. акции на Нюйоркската фондова борса по единична цена от 3,15 долара и по този начин привлече 17 млрд. долара. С тези средства банката планира да погаси дълга си към американските данъкоплатци, който възлиза на 20 млрд. долара. Освен това правителството на САЩ държи около една трета от всички акции на банката.

Те обаче са придобити по цена от 3,25 долара за акция през септември 2008 г., което е повече от цената, по която Citigroup пласира своята нова емисия акции. Това е осуетило плановете на правителството да намали своя дял в капитала на банковия гигант, като Министерството на финансите на САЩ е решило да не продава своите акции през следващите 90 дни.

Bank of America и Wells Fargo също емитираха книжа, за да се освободят от финансовата помощ на правителството. Двете банки продадоха акции за 31 млрд. долара през декември, които ще използват, за да излязат от програмата за освобождаване от проблемните финансови активи. JPMorgan върна своя дълг към държавата от 25 млрд. долара още през юни.

Акциите на Citigroup поевтиняват с 24 цента, или 7,2%, до 3,21 долара в часовете на електронната търговия на борсата в Ню Йорк днес. Цената от 3,15 долара за акция, по която са били продадени новите 5,4 млн. акции, е била с 20% по-ниска спрямо цената на затваряне миналия петък, ден преди Citigroup да обяви своите планове да се разплати с държавата.

Citigroup е успяла да привлече и 3,5 млрд. долара чрез продажбата на конвертируеми книжа. По този начин банката е осъществила най-голямото публично предлагане на ценни книжа в историята на капиталовите пазари в САЩ, като е привлякла общата сума от 20,5 млрд. долара. От началото на тази година акциите на Citigroup са поевтинели с близо 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:57 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още