fallback

Банковият сектор понижи азиатските индекси

Надуването на цените на активите е основният проблем, който застрашава азиатските икономики, според централната банка на Хонконг

11:48 | 17.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Банковият сектор понижи индексите в азиатския и тихоокеанския регион заради очакванията, че лихвата в САЩ може да се вдигне следващата година. Централната банка на Хонконг увеличи тревогите за силата на деветмесечното рали на пазарите на ценни книжа в региона, след като предупреди, че Хонконг е застрашен от значителна корекция в цените на активите през 2010 г.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи фондовите борси в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, отстъпва с 0,8% до 118,74 пункта, като заличи скромния си ръст от ранните часове на търговията. От началото на тази година борсовият измерител се е повишил с 32% и изпреварва в това отношения щатския S&P 500 и общоевропейския Dow Jones Stoxx 600.

Финансовите компании в MSCI Asia Pacific допринесоха най-много за днешното понижение на индекса, след като инвеститорите изтълкуваха вчерашното изявление на Федералния резерв като подготовка на пазарите за по-високи лихвени нива в САЩ през следващата година. В сравнение с петгодишното си дъно от 9 март MSCI Asia Pacific е нараснал с 68 на сто, предаде Bloomberg.

На борсата в Шанхай широкият индекс Shanghai Composite изгуби 2,3% до 3 179,1 пункта, а в Хонконг Hang Seng се понижи с 1,2% до 21 347,6 пункта. Според централната банка на Хонконг поскъпването на акциите на местната борса е предизвикано от притока на чужд капитал и евентуален отлив през 2010 г. може да доведе до рязка корекция на индексите и трусове в икономиката.

Според нейните експерти надуването на цените на активите е основният проблем, който застрашава финансовата стабилност не само на Хонконг, но и на останалите азиатски страни. Капиталови потоци за над 83 млрд. долара са влезли в китайския административен район от края на октомври, а компаниите, инвестиращи в недвижими имоти, са най-печелившите за тази година.

Японският бенчмарк Nikkei 225 загуби 0,1% до 10 163,8 пункта, докато индексът на сините чипове в Австралия S&P/ASX 200 успя да добави 0,2% до 4 670,3 пункта въпреки разпродажбите във финансовия сектор. На борсата в Нова Зеландия NZX 50 се понижи с 0,3% до 3 122,9 пункта, след като индексът на бизнес доверието се понижи от 43,4 пункта до 38,5 пункта през декември.

На борсата в Южна Корея Kospi отстъпи с 1% до 1 647,8 пункта. Днес съдът в Южна Корея одобри плана за оздравяване на корейския автомобилопроизводител Ssangyong Motor, който подаде молба за защита от фалит през февруари тази година. През септември автомобилната компания внесе в съда план за своето оздравяване и за изплащането на своя дълг за около 1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:03 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още