fallback

Credit Suisse ще плати глоба заради нарушаването на санкциите срещу Иран

Швейцарската банкова група Credit Suisse ще плати 536 млн. долара глоба на САЩ

10:56 | 17.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Швейцарската банкова група Credit Suisse ще трябва да заплати 536 млн. долара глоба на САЩ заради нарушаването на санкциите, наложени върху Иран, предаде BBC. 

Credit Suisse систематично е укривала самоличността на свои ирански клиенти, докато е прехвърляла милиони долари от тяхно име. Втората по големина швейцарска банка е обвинена и в подпомагане на Либия, Судан и Бирма и нарушаване на наложените санкции срещу тях.

Ръководството на банката заяви, че приема сериозно обвиненията и ще се ангажира с най-високите стандарти за спазване на нормативната уредба. Credit Suisse е втората банка, която ще заплати стотици милиони долари глоба, затова че подпомага своите клиенти да заобиколят законите на САЩ.

През януари тази година британската финансова група Lloyds – TSB заплати глоба от 350 млн. долара на властите в САЩ, след като бе обвинена във фалшифициране на сметки на клиенти в Иран, Либия и Судан. По този начин те са можели да правят бизнес с компании и институции в САЩ.

Правителството на САЩ има право да съди всички чуждестранни финансови институции, дори и за техните дейности в трети страни, стига да са въвлечени лица, които правят бизнес в Америка, но по такъв начин, че избягват щатското законодателство и наложени санкции.

След като Lloyds е прекратява участието си в схемата през 2003 г., иранските банки насочват дейността си към Credit Suisse.

В резултат на това транзакциите на ирански клиенти швейцарската банка в щатски долари се увеличават четири пъти. Между 2002 г. и 2005 г. техният брой се е увеличил от около 50 хил. до 200 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още