fallback

Петролът, златото и медта поевтиняват заради поскъпването на долара

Щатският долар достигна най-високото си ниво спрямо еврото за последните три месеца

09:31 | 17.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола, златото и медта тръгна надолу, след като щатският долар поскъпна до най-високото си ниво спрямо еврото за последните три месеца. Причина за това стана последният икономически доклад на Федералния резерв, който потвърди, че щатската икономика е започнала да набира скорост.

Пшеницата и соята също поевтиняват, след като американската валута напредна спрямо 15 от всички 16 най-тъгувани валути. Доларът поскъпва с близо 1% спрямо еврото и с 0,4% спрямо йената. Освен това за първи път от март тази година бичите настроения по отношение на долара преобладават сред инвеститорите.

Вчера Федералният резерв остави основата лихва в САЩ в интервала от 0% до 0,25% и потвърди, че щатската икономика е започнала да се възстановява. Поскъпването на долара обикновено понижава цените на суровините, които се търгуват в долари. Според анализаторите доларът ще поскъпне през следващите шест месеца.

Двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,4413 долара за евро към 9:25 ч. българско време, което е най-ниското му ниво от септември насам.

Американският лек суров петрол с доставка през януари поевтинява с 0,3% до 72,41 долара за барел по време на днешната електронна търговия на борсата в Ню Йорк. Петролните фючърси поскъпнаха с 1,97 долара до 72,66 долара за барел до края на вчерашната сесия заради данните за намалението на петролните резерви на САЩ.

Данните на Министерството на енергетиката на САЩ от сряда показаха, че петролните запаси на страната намаляват за втора поредна седмица, като отчитат спад от 3,7 млн. барела в рамките на седемте дни до 11 декември. За предишната седмица запасите намаляха с 3,8 млн. барела, предаде Bloomberg.

В часовете на електронната търговия на международната петролна борса в Лондон брентът поевтинява с 0,2% до 74,12 долара за барел. Златото с незабавна доставка поевтинява с 0,8% до 1 128,60 долара за тройунция, а цената на медта с доставка след три месеца пада с 1% до 6 970,25 долара за метричен тон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:56 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още