fallback

Рубини: Има значителен риск от корекция при златото

Цената на метала би могла обаче да стигне и до 2000 долара за тройунция при силно негативен сценарий за икономическо развитие

17:19 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ценовото движение при златото се превръща в балон, което изправя ценния метал пред „значителен риск от низходяща корекция”, смята американският икономист Нуриел Рубини.

„Движението в цената на златото в последно време само частично е оправдано от фундаментите, останалата част е балон, който лесно може да се спука”, предупреждава Рубини в свое писмо, цитирано от Financial Times.

Документът е част от изследване на Рубини, предоставено на инвеститори преди седмица, но едва днес става публичен.

В случай че глобалната икономика навлезе в период на висока инфлация или изпадне в депресия, то цената на златото би могла да скочи до 2000 долара за тройунция, се казва в изследването. Според Рубини обаче за подобен рязък ръст няма причини и такъв не би бил оправдан, ако не се стигне до негативния сценарий.

Друга причина за потенциален ръст в цената на златото е това, че основните валути се обезценяват значително заради инфлацията. Подобна тенденция би могла да се засили при голям ръст на бюджетните дефицити, предупреждава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 16.12.09 г.
fallback
Още от Свят виж още