fallback

Банковият сектор бе в центъра на внимание на азиатските борси

Сесията приключи с разнопосочни движения в очакване на днешното лихвено решение на Федералния резерв

11:43 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион приключиха днешната сесия с разнопосочни движения. Инвеститорите предпочетоха да заемат предпазливи позиции в очакване на днешното лихвено решение и новите икономически прогнози на Федералния резерв в САЩ.

Акциите на японските банки поскъпнаха силно след новината, че ще разполагат с поне десет години, за да отговорят на новите по-стриктни международни стандарти за капиталова адекватност. Nikkei 225 добави близо 1% до 10 177,4 пункта, а по-широкият индекс Topix се повиши с 1,5% до 898,3 пункта.

Базелският комитет по банков надзор съобщи днес, че ще започне да въвежда новите правила за капиталова адекватност на банките през 2012 г. Според японския вестник Nikkei комитетът може да даде на банките срок от 10 до 20 години, за да отговорят на новите изисквания, предаде Bloomberg.

През ноември рейтинговата агенция Standard & Poor’s съобщи, че японските банки имат най-лоши показатели за капиталова адекватност, начело с Mizuho Financial, която е третият по големина кредитор в Япония. Тя е с най-лоши показатели сред всички 45 международни банки в проучването.

Акциите на Mizuho Financial поскъпнаха с 15% до края на днешната сесия в Токио, като японските банки станаха най-добре представящите се компании в състава на регионалния индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия.

MSCI Asia Pacific обаче остава почти без промяна днес на ниво от 119,42 пункта заради разпродажбите при финансовите компании от Китай и Хонконг. От началото на тази година борсовият измерител се е повишил с 33% и е на път да отбележи най-силният си годишен ръст от 2003 година насам.

Китайските регулаторни органи съобщиха днес, че банките в страната може да пострадат от рисковите си земи и от концентрацията на кредити в определени индустрии и компании. Основният индекс в Хонконг Hang Seng загуби 0,9% до 21 611,7 пункта, а Shanghai Composite се понижи с 0,6% до 3 255,2 пункта.

Австралийският S&P/ASX 200 отстъпи с 0,3% до 4 661,9 пункта. Днес стана ясно, че потребителските и правителствените разходи увеличават брутния вътрешен продукт на страната с 0,2% през третото тримесечие спрямо предходното. На борсата в Нова Зеландия NZX 50 добави 0,5% до 3 132,3 пункта.

Най-силен спад днес записа борсата във Виетнам, като основният борсов индекс в Хо Ши Мин VN изгуби 3,1% до 499,1 пункта. Днес виетнамското правителство заяви, че ще спре субсидиите си, които насърчават потреблението в страната и намаляват производствените разходи на бизнеса.

Централната банка на Виетнам девалвира местната валута, за да спре увеличаването на търговския дефицит на страната в началото на декември. Банката вдигна и основния лихвен процент, за да спре нарастването на инфлацията. От началото на годината индексът VN се е повишил с 58 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още