fallback

Отсрочват данъци за милиарди на Citigroup

Мярката трябва да помогне на банката да върне отпуснатата й помощ

10:20 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американското правителство се е съгласило да отсрочи бъдещи данъци на Citigroup за милиарди долари, като част от сделката, с която дава възможност на банката да изплати отпуснатите й бюджетни средства за справяне с кризата, предаде Washington Post.

В петък данъчните са обявили, че прилагат тази мярка към Citigroup и други компании, в които правителството притежава дялове. Говорител на Citigroup е отказал коментар.

Според Washington Post точната сума на облагите за Citigroup зависи най-вече от бъдещите резултати на компанията, но двама счетоводни експерти са споделили пред вестника, че спестените данъци ще бъдат поне няколко милиарда долара.

Говорител на финансовото министерство е заявил пред CNBC, че това решение е било замислено да предотвратява избягването на данъци чрез създаването на кухи структури, и никога не се е предполагало, че може да бъде използвано в сегашната безпрецедентна ситуация, в която правителството притежава дялове в банки.

Към края на третото тримесечие Citigroup оцени своите загуби за минали периоди на 38 млрд. долара, което ще позволи на банката да избегне данъци върху 38 млрд. долара от бъдещите си печалби.

В понеделник бе обявено, че в рамките на три години Citigroup ще емитира обикновени акции на стойност 17 млрд. долара и конвертируеми ценни книжа за 3,5 млрд., които ще й помогнат да върне отпуснатата помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:31 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още