fallback

Спад на щатските борси след четиридневното рали

Финансовите компании се наредиха сред най-губещите в началото на днешната сесия

17:45 | 15.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новината за намаляването на активността на производствените компании в региона на Ню Йорк през декември понижи щатските индекси в началото на днешната сесия. Инвеститорите реагираха негативно и на данните за силното увеличение на цените на ниво производител през ноември, което им даде причина да приберат част от своите печалби, натрупани по време на четиридневното рали.

Днес започва и двудневното заседание на Федералния резерв, чието ръководство ще обяви утре своето последно лихвено решение за тази година, както и икономическите си прогнози за следващата. Това вещае по-ниска ликвидност и по-висока волатилност по време на днешната и утрешната сесия. Силното поскъпване на щатския долар спрямо еврото също оказа натиск върху котировките.

Индексът на сините чипове Dow Jones IA се понижава с 0,2% до 10 481 пункта, след като в понеделник стигна най-високото си ниво от началото на октомври миналата година. По-широкият S&P 500 губи 0,2% до 1 111,6 пункта. Индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, отстъпва с 0,1% до 2 209 пункта, след като вчера се повиши до най-високото си ниво от 19 септември 2008 г.

Доларът поскъпва спрямо еврото и йената, подкрепен от новините за фискалните проблеми на Гърция и състоянието на банковия сектор в Австрия. В утрешното изявление на Федералния резерв инвеститорите ще търсят знаци, които да им подскажат кога централната банка на САЩ ще започне да вдига лихвата, която от миналия декември се намира на рекордно ниското ниво от 0–0,25%.

Преди началото на днешната сесия стана ясно, че цените на ниво производител в САЩ са нараснали с 1,8% през ноември заради поскъпването на петрола и транспортните услуги. Индексът на бизнес активността във фабричния сектор на Федералния резерв в Ню Йорк се понижи рязко през декември, което загатва за застой в индустрията през последното тримесечие, предаде CNN.

Добри бяха данните за индустриалното производство в САЩ през ноември, което се разрасна повече от очакваното благодарение на по-голямата активност на добивните и строителните компании. Индустрията отчита ръст от 0,8% на месечна база, а степента на оползотворяване на производствения капацитет в страната също се увеличава повече от очакваното до 71,3% през ноември.

Акциите на Wells Fargo поскъпват с близо 3% до 26,22 долара, след като банката съобщи, че ще изплати обратно на щатското правителство 25-те млрд. долара, които е получила в рамките на програмата за спасяване на финансовата система в САЩ. Вчера подобно споразумение с регулаторните органи сключи и Citigroup, чиито книжа поевтиняват с 2% до 3,63 долара за акция днес.

Именно финансовите компании се наредиха сред най-губещите в началото на днешната сесия. Въпреки поскъпването на долара цената на петрола с доставка през януари нараства с близо 2% до 70,84 долара за барел. Цената на златото остава почти без промяна, а доходността на десетгодишните държавни щатски облигации се понижава с 1 базисен пункт до 3,59 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:15 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още