fallback

Шефът на Moody's: Кредитният рейтинг на САЩ може да падне през 2011 г.

При липса на ясни действия ревизия грози и рисковата оценка на Великобритания

15:25 | 15.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Рисковете от задлъжнялостта на държавите по света се увеличават, като с особена сила това важи за САЩ и Великобритания. Двете страни трябва да представят планове за управление на натрупания публичен дълг, като в противен случай кредитните им рейтинги може да бъдат понижени още през 2011 година.

Такова предупреждение бе отправено от ръководителя на агенцията за кредитен рейтинг Moody's Пиер Кайето.

„2010 година вероятно ще бъде неспокойна година за рисковия профил на държавите“, заяви Кайето в интервю, цитирано от CNBC. “Дългосрочните лихвени проценти ще тръгнат нагоре в глобален мащаб, което ще разкрие реалната цена на финансовата и икономическа криза“, посочва той.

Вчера друга рейтингова агенция – Standard&Poor's понижи кредитния рейтинг на Мексико с едно ниво до ВВВ. Така оценката на държавния дълг на страната вече е само с две степени над нивото, което се определя като неподходящо за инвестиции. Интересното е, че според агенцията основният проблем на Мексико се крие в силните икономически връзки със САЩ.

Преди седмица пък Fitch понижи кредитния рейтинг на Гърция до ВВВ-.

Към този момент рейтингите на водещи икономики като САЩ и други развити страни не са поставени пред подобна опасност, но въпреки това натискът върху рейтинговите агенции да предприемат действия срещу нарастващите държавни дългове се усилва.

„Рейтингите на САЩ и Великобритания не са заплашени от ревизия през 2010 година, но това именно трябва да бъде годината, в която правителствата на двете страни да представят адекватен план за действие по проблемите на голямата задлъжнялост“, казва Кайето.

„Що се отнася до САЩ и Великобритания, те губят мястото си сред страните с топ рейтинг ААА. Ако те не реагират на това, ако няма политически отговор, загубата на рейтинга ще бъде неизбежна“, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:26 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още