fallback

Авиокомпаниите заплашени от $5,6 млрд. загуби догодина

От IATA прогнозират средна цена на петрола от 75 долара за барел през 2010 година

13:10 | 15.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Авиокомпаниите по света са изправени пред опасност от загуби в размер на 5,6 млрд. долара догодина, което надхвърля предишните прогнози. Основна част от негативните резултати ще се дължи на увеличаващите се разходи за гориво, които заплашват да заличат ефектите от възстановяващия се обем пътнически и товарни превози.

Това се казва в най-новия доклад на Международната асоциация за въздушен транспорт IATA. Според него през тази година авиокомпаниите ще отчетат загуба от 11 млрд. долара, предава Ройтерс.

„Най-лошото вече е зад нас“, смята ръководителят на асоциацията Джовани Бисиняни. „През 2010 година някои ключови показатели ще се придвижат в правилна посока“, посочва той.

В предишната прогноза на IATA, в която членуват 230 авиокомпании от целия свят, се посочваше очакване за загуби в размер на 3,8 млрд. долара през следващата година.

Очакванията сега са, че нарастващото потребителско доверие би трябвало да доведе до увеличаване на пътуванията през следващата година в близост до нивата им от 2007 година. Същото се очаква и за товарните превози, тъй като според повечето прогнози бизнес активността ще нарасне догодина.

От IATA очакват средна цена на петрола от 75 долара за барел през следващата година, след като за настоящата година бе заложена цена от 61,80 долара за барел. Горивото пък се очаква да понижи дела си в оперативните разходи на авиокомпаниите до 26 на сто.

През 2008 година горивата заемаха 32 на сто от оперативните разходи в сектора, след като през 2001-2002 година този дял е бил едва 13 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:46 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още