fallback

Строителните компании понижиха индексите в Шанхай и Хонконг

Властите в Пекин планират да ограничат спекулациите със земя в Китай през следващата година

11:52 | 15.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новината, че китайското правителство планира да ограничи спекулациите със земя в страната, доведе до разпродажби в строителния сектор на борсите в Шанхай и Хонконг. Властите в Пекин ще поставят таван на увеличенията на цените на земята в някои китайски градове, след като наскоро решиха да обложат с данък продажбите на жилища, които се случват до пет години след покупката им.

Китайският Shanghai Composite се понижи с 0,9% до 3 274,5 пункта, а основният индекс на борсата в Хонконг Hang Seng отстъпва с 1,2% до 21 813,9 пункта. Най-много поевтиняха акциите на строителните предприемачи и компаниите от жилищния сектор. Финансовите компании на свой ред пострадаха от опасенията за затягане на банковото кредитиране в Китай през следващата година.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 0,2% до 10 084 пункта. Поскъпването на японската йена оказа натиск върху акциите на компаниите, които реализират голяма част от приходите си в чужбина. Инвеститорите се въздържаха от покупки, в очакване на утрешните икономически прогнози на Федералния резерв и последното лихвено решение в САЩ за тази година.

Днешната сесия донесе понижения за по-голямата част от индексите в азиатския и тихоокеанския регион. Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, губи 0,4% до 119,9 пункта. От началото на тази година MSCI Asia Pacific е нараснал с 34%, което е най-доброто му представяне от 2003 г.

Цените на петрола и базовите метали като мед, алуминий, цинк и никел тръгнаха нагоре, като повишиха и акциите на добивните компании в региона. Именно добивните компании и производителите на суровини са групите, които се представят най-добре от началото на тази година, сред всички десет индустриални конгломерата, включени в MSCI Asia Pacific, предаде Bloomberg.

Австралийският долар поевтиня спрямо 15 от 16-те най-търгувани валути, след като централната банка на страната съобщи, че може да остави основната лихва в Австралия на ниво от 3,75% на следващата си среща през февруари. На борсата в Сидни S&P/ASX 200 се повиши с 0,4% до 4 673,5 пункта, а в Нова Зеландия NZX 50 добави 0,6% към стойността си до 3 117,1 пункта.

С минимални изменения за индексите приключи и сесията в Южна Корея и Тайван, където Kospi добави по-малко от 0,1% до 1 666 пункта, а Taiex отстъпи с 0,1% до 7 808 пункта. Южнокорейският вон поевтинява с 0,4% до 1 162 долара, след като вчера поскъпна с 0,6% след новината, че Дубай е получил 10 млрд. долара заем от Абу Даби за посрещане на дълговете си със скорошен падеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:20 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още