fallback

Помагаме на Черна гора да подобри финансовите си регулатори

БНБ и КФН участват в консорциум, който ще води туининг проект на стойност 1,2 млн. евро в Подгорица

10:40 | 15.12.09 г.

Българската народна банка (БНБ), в ролята на управляваща институция от държава-членка на Европейския съюз, в консорциум с Централната банка на Нидерландия и българската Комисия за финансов надзор (КФН), ще участва в туининг проект на стойност 1,2 млн евро, който цели усъвършенстване на финансовите регулатори в Черна гора.

Финансирането за проекта, който е с продължителност 18 месеца, е осигурено по Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) на Европейската комисия, се казва в съобщение на БНБ. Церемонията по откриването на туининг проекта се е състояла днес.

Институциите бенефициенти са Централната банка на Черна гора, Комисията по ценни книжа (КЦК) на Черна гора и Агенцията за застрахователен надзор (АЗН) на Черна гора.

В рамките на проекта 76 експерти от БНБ, Централната банка на Нидерландия и КФН ще проведат обучение, което да спомогне да бъдат транспонирани повече от десет директиви на ЕС в областта на финансовия сектор.

Проектът ще се прилага в четири области: банков надзор и финансова стабилност; ценни книжа и пенсионни фондове; застрахователно дело; и предотвратяване изпирането на пари, финансирането на тероризма и други форми на финансова престъпност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още