fallback

Повишен апетит за риск доведе до ръст на щатските индекси

Голяма сделка на Exxon Mobil и 10-те млрд. долара за Дубай подобриха настроението на инвеститорите

23:20 | 14.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Голяма енергийна сделка и нови усилия за разрешаване на проблемите на Дубай породиха у инвеститорите настроение за риск, което повиши щатските индекси в понеделник.

Суровият петрол се понижи за девета поредна сесия (с 0,5% до 69,51 долара за барел), записвайки най-продължителния си спад от осем години насам, свързан с притесненията около слабото търсене на суровината и инвеститорските нагласи за продажба.

Ограничавайки загубите на суровината, щатският долар пък отслабна спрямо повечето основни валути след новината за отпускането на 10 млрд. долара от страна на Абу Даби на Дубай.

Dow Jones Industrial Average нарасна с 0,28% до 10 501 пункта, като за по-голям ръст на индекса попречи силния спад по позицията на Exxon Mobil Corp. (- 4,37%), след като компанията обяви, че ще закупи занимаващата се с добив и пренос на газ XTO Energy срещу 31 млрд. долара в брой и поемането на дългове на XTO за 10 млрд. долара.

Предложената цена на акция е с 25% над цената, по която акциите на XTO Energy са се търгували в края на миналата седмица. По време на сесията в понеделник по позицията бе отбелязан скок от 15,26%.

Сключването на големи корпоративни придобивания като това по принцип помага на пазара, защото подтиква трейдърите към търсене на следващата „хитова” акция с потенциал за поглъщане от голям играч. Тази година пък придобиванията се възприемат и като знак за подобряване на икономическата среда и кредитните условия.

Nasdaq Composite също добави към стойността си по време на търговията, като нарасна с 0,99% до 2122 пункта, а покачването при S&P 500 възлезе на 0,7% до 1114 пункта.

Сред подложените на натиск позиции беше тази на Citigroup. Книжата на финансовата институция паднаха с 6,3% вследствие на съобщението, че тя ще емитира нови акции за 17 млрд. долара. Така банката ще върне на данъкоплатците 20-те млрд. долара, които й бяха отпуснати по програмата за освобождаване от проблемните финансови активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:15 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още