fallback

Г. Папандреу: Гърция може да се удави в дълговете си

Гръцкият премиер обаче обеща радикални реформи, предвижда се бюджетният дефицит да падне под 3% от БВП до 2013 г.

21:03 | 14.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Гърция рискува да се удави в големите си задължения, каза по време на очакваната си тази вечер реч гръцкият министър-председател Георгиос Папандреу, предаде BBC.

Папандреу, който е изправен пред силен натиск от страна на ЕС за намаляване на големия бюджетен дефицит и държавен дълг, обеща по-рано в понеделник да се справи с проблемната политическа и икономическа култура, въвеждайки „радикални реформи”.

Дълговете на страната възлизат на 300 млрд. евро, а бюджетният дефицит надвиши 12% от БВП.

По думите на Папандреу страната му ще успее да намали дефицита до под 3% до 2013 г. – границата, която се изисква за влизане в еврозоната, от която Гърция е част.

Изявлението на Георгиос Папандреу стана факт ден след изказване на министъра на финансите Георгиос Папаконстантину, в което той съобщи, че планира посещение на редица европейски държави. Целта му е да се опита да убеди европейските партньори, че Гърция е сериозна в намеренията си да се справи със своите проблеми.

Освен това Папаконстантину защити позициите на страната като част от еврозоната с думите, че Гърция не е единствената, която излиза извън заложените граници за бюджетен дефицит.

„Гърция не е следващата Исландия, нито следващият Дубай”, каза още финансовият министър.

През миналата седмица рейтинговата агенция Fitch понижи оценката на държавния дълг на Гърция с една степен, a властите в страната заявиха, че са „готови на всичко, за да върнат доверието”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:15 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още