fallback

Джим Роджърс: Стойте далеч от американския пазар

При цената на златото няма балон, но среброто дава повече шансове за печалба, смята специалистът

09:21 | 14.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Суровините все още са страхотно място за инвестиции, като освен тях добър потенциал за печалби крият и някои валути, смята Джим Роджърс. Специалистът обаче предупреждава да се стои далеч от американските акции и облигации.

Джим Роджърс от много време е настроен силно оптимистично към инвестициите в суровини. Особено категоричен е той в тази насока след изострянето на глобалната криза, която принуди много от водещите централни банки да напечатат много нови пари, за да стимулират икономиката.

Роджърс обявява, че притежава злато, както и че е убеден в това, че въпреки поредицата от рекорди, регистрирана от метала, при него няма ценови балон.

„Не бих си мислел за продажби. Ако златото падне до 1 000 долара за тройунцуя или под това ниво, надявам се, че съм достатъчно умен, за да купя още“, заяви той пред CNBC.

Заради политиката на централните банки инвестицията в злато е идеален шанс за следващото десетилетие. На този фон относително малко са тези, които инвестират в злато, посочва Роджърс. Този извод е базиран на негова анкета сред около 300 мениджъри, 76 на сто от които никога не са инвестирали в метала.

„Така че в момент, когато се казва, че златото е балон се оказва, че все още никой не притежава позиции“, заявява Роджърс.

Въпреки това той посочва, че среброто е доста по-перспективна инвестиция. Към момента, за разлика от златото, среброто се намира на 70% от историческия си връх и само по себе си това дава достатъчно инвестиционни възможности.

Добра перспектива би могла да даде и инвестицията в някои валути. Според Роджърс, ако доларът постигне краткосрочен ръст, печелившите валути биха могли да бъдат йената, швейцарският франк и канадският долар.

В същото време Роджърс съветва да се стои далеч от американския пазар заради ръста му от около 70 на сто за по-малко от година. „Не обичам да купувам нищо като това. Скептичен съм за икономическия възход на САЩ“, казва той.

Следващият балон според него ще бъде на пазарът на американски облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:39 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още