fallback

Рекорден приток към фондовете за развиващите се пазари

Дори дубайската криза не се отрази на притока на капитали към тези фондове

16:16 | 11.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фондовете, ориентирани към развиващите се пазари, са на път да постигнат рекорден прилив на капитали за годината, след като инвеститорите изтеглят средства от щатския фондов пазар и ги насочват предимно към Бразилия, Русия, Индия и Китай (БРИК), предава Bloomberg.

От началото на годината фондовете за дялови инвестиции в развиващите се пазари са получили нетен приток на капитали в размер на 75,4 млрд. долара, обявиха от базираната в Масачузетс изследователска компания EPFR Global. Рекордът досега е от 2007 г. и е в размер на 54 млрд. долара.

Фондовете за дългови инвестиции пък отчетоха нетен приток на капитали дори в разгара на дубайската криза.

Според индекса на JPMorgan Chase & Co. за облигации от развиващите се пазари спредовете им спрямо щатските ДЦК са се свили с 26 базисни пункта в сравнение с нивата, достигнати след дубайската дългова криза, което показва че тя отшумява.

Спадът на пазарите в Близкия изток през изминалия месец привлече инвеститори като Марк Мобиус (шеф на Templeton Asset Management Ltd. и Pacific Investment Management Co.), който управлява 30 млрд. долара в активи на развиващите се пазари, и Майкъл Гомес от Pimco.

„Продължавам да вярвам, че Азия ще постигне по-висок растеж от останалите региони“, заяви Кристиан Жин от HI Asset Management Co., който управлява активи за 7,7 млрд. долара. Според него износът от Азия ще се възстанови успоредно с възстановяването на развитите икономики.

Всичко това е на фона на положителните икономически новини идващи от Южна Корея, Китай и Индия, припомня Bloomberg.

Фондовете за дялови инвестиции в развитите пазари от началото на годината претърпяха отлив на средства в размер на 83 млрд. долара. От американските фондове се изтеглиха рекордните 75,2 млрд. долара, а японските фондове загубиха 5,8 млрд. през тази година.

Фондовете за инвестиции в дългови ценни книжа (включително и американските) като цяло са привлекли нетно рекордните 145 млрд. долара през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:43 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още