fallback

ЕС призовава МВФ да въведе глобален данък върху финансовите потоци

Една от целите на това е да се наложат ограничения върху валутните спекулации

13:20 | 11.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Лидерите на страните от Европейския съюз (ЕС) призовават Международния валутен фонд (МВФ) да обмисли въвеждането на глобален данък върху финансовите транзакции. Това става чрез становище на ЕС, което трябва да бъде одобрено по време на срещата на върха на съюза.

В документа, проектът за който изтече в медиите, се подчертава нуждата от заплащане на услугите във финансовия сектор, за да се осигури „надеждно и ефективно управление на риска“, предава Ройтерс.

Предложението идва след изразената от Франция и Великобритания готовност за налагане на значителни данъци върху бонусите на банкерите.

„Европейският съвет оценява важността на подновяването на икономическия и социален договор между финансовите институции и обществото, на което те трябва да служат“, се казва в документа.

„Европейският съвет призовава МВФ да обмисли пълния спектър от възможности, включително въвеждането на застрахователни такси, споразумения за движение на капитали, както и въвеждане на такса върху финансовите транзакции“.

Според британския премиер Гордън Браун е възможно да се обмисли въвеждането на т.нар. такса на Тобин. Тя предвижда плащането на такса за всякакъв вид трансгранични валутни операции. Нейна основна цел е ограничаването на спекулациите с валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:17 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още