fallback

Домакинствата в САЩ с увеличено благосъстояние

Повишеното благосъстояние на американските домакинствата през третото тримесечие може да стимулира потреблението

10:34 | 11.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Нетното състояние на американските домакинства е нараснало с 2,7 трлн. долара, достигайки 53,4 трлн. през третото тримесечие на годината. То расте за второ поредно тримесечие, показват данни на Федералния резерв (Фед) от вчера. Това може да подпомогне потребителското доверие, предава Ройтерс.

В доклада на щатската централна банка се казва, че разликата между активите и задълженията на домакинствата е нараснала с 5% на годишна база спрямо второто тримесечие.

Данните сочат, че за този ръст са спомогнали възстановяването на фондовия пазар и намалената задлъжнялост на домакинствата.

Икономиката постепенно се възстановява от най-тежката рецесия за последните 70 години, но лошите баланси на домакинствата се отразяват на потреблението, което е традиционният двигател на щатската икономика.

„Увеличението в нетното богатство на домакинствата ще има психологически ефект, като вероятно ще доведе до по-голямо потребление през 2010 г.“, казва Бърнард Бомол, главен икономист в Economic Outlook Group.

През третото тримесечие дълговете на домакинствата са се свили с рекордните 2,5% на годишна база спрямо предходното. Това е петият поред тримесечен спад в резултат на рязкото намаляване на ипотечните и потребителските заеми, уточняват от Фед.

Дълговете на бизнеса (с изключение на финансовите институции) също спадат с 2,5% на годишна база, като намалението засяга широк кръг от кредитни инструменти, става ясно от доклада.

През третото тримесечие правителственият дълг се увеличава с 21% на годишна база спрямо предходното. Темпът на растеж намалява, но за пето поредно тримесечие надхвърля 20%.

Администрацията на Обама прогнозира, че бюджетния дефицит за фискалната 2010 г. ще остане на равнището от около 1,4 трлн. долара, което бе регистрирано през фискалната 2009 г., завършила през септември.

Правителството усилено се опитва да намали безработицата, която се колебае около 10% - най-високата стойност от 26 години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:58 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още