fallback

Износът на Китай с най-малък спад от повече от година

Китайската индустрия нараства с 19,2%, а стойността на новоотпуснатите заеми скача с 295 млрд. юана

09:54 | 11.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Промишленото производство на Китай се увеличи значително през ноември, а износът на страната отчете най-слабия си годишен спад за последните 13 месеца и се приближи още повече към нивата си от ноември миналата година. Поредицата от макроикономически данни показа, че състоянието на китайската икономика продължава да се подобрява.

Китайската индустрия нараства с 19,2% спрямо ноември миналата година, което се оказа повече от очаквания от анализаторите ръст от 18,2% на годишна база. Стойността на износа е с 1,2% под нивата си спрямо същия месец на миналата година. В същото време вносът на Китай нараства с 26,7% на годишна база, което е рекорден прираст за последната година и половина.

По този начин положителното салдо по търговския баланс на страната се свива до 19,1 млрд. долара.

Индексът на потребителските цени нараства с 0,6% на годишна база, което е първото му увеличение за последните 10 месеца, а продажбите на дребно се повишават с 15,8 на сто. Индексът на цените на ниво производител пада с 2,1% на годишна база, предаде Bloomberg.

Стойността на новоотпуснатите заеми скача с 295 млрд. юана, което също надмина пазарните прогнози. Паричният агрегат М2 нараства с рекордно бързото темпо от 29,7%. За да предотврати появата на висока инфлация в страната, правителството въведе нови мерки за ограничаване на спекулациите в жилищния сектор и удължи субсидиите за земеделските райони.

Основният борсов индекс в Китай Shanghai Composite се е повишил с 80% от началото на тази година, а цените на имотите са нараснали с най-бързото си темпо за последните 16 месеца през ноември. Растежът на китайската икономика се ускори до 8,9% на годишна база през третото тримесечие, след като правителството отпусна 586 млрд. долара за подкрепа на икономиката.

Днешните данни показаха още, че инвестициите в недвижимо имущество са нараснали с 32,1% от януари до ноември спрямо същия период на 2008 година. Икономистите очакват, че китайската икономика ще расте с по 12% на годишна база през всяка от следващите няколко години, след като страната се превърне в най-процъфтяващия потребителски пазар на света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:33 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още