fallback

Щатските индекси продължиха да се движат нагоре

Намаляването на просрочените ипотеки и увеличеното нетно богатство на американците повиши котировките

23:29 | 10.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в САЩ запазиха възходящите си движения до края на днешната сесия, след като търговският дефицит на САЩ се сви заради скока на износа, а броят на просрочените ипотеки в страната намаля за четвърти пореден месец през ноември, като знак за стабилизиране на жилищния пазар.

Индексът на 30-те най-големи и търгувани борсови дружества Dow Jones IA завърши сесията с увеличение от 0,7% до 10 405,8 пункта, като акциите на почти всички компании в състава му успяха да поскъпнат, начело с тези от потребителския сектор, предаде CNN.

По-широкият индекс S&P 500 напредна с 0,6% до 1 102,4 пункта, като стойността му е нараснала с 62% за последните девет месеца. Борсовият измерител, който обединява компаниите от борсата Nascaq – Nasdaq Composite, добави 0,3% до 2 190,9 пункта.

Преди началото на борсовата сесия стана ясно, че първоначалната безработица в САЩ се е повишила неочаквано през изминалата седмица. Броят на американците, които са подали за първи път молба за помощи поради безработица, се е увеличил със 17 хил. за седмицата до 5 декември и достига 474 хил. души.

Данните показаха още, че броят на т.н трайно безработни лица, или хората, които са получавали помощи за безработица в продължение на поне две седмици, е намалял до 5,16 млн. души спрямо 5,46 млн. души за седмицата преди това.

Преди началото на сесията стана ясно още, че отрицателното салдо по търговския дефицит на САЩ се е свило със 7,6% на месечна база през октомври до 32,9 млрд. долара. Износът на най-голямата икономика се е увеличил с 2,6% спрямо септември, докато вносът е намалял с 0,4% на месечна база.

Американското правителство е излязло на червено за 14-ти пореден месец през ноември. Бюджетният дефицит на страната се е увеличил със 120,3 млрд. долара през ноември. Правителството е редуцирало своите разходи през изминалите два месеца, но това не е достатъчно, за да компенсира спада на данъчните приходи.

Данните на Федералния резерв от днес показаха, че нетното богатство на американците се е увеличило с 2,7 трлн. долара, или 2%, през третото тримесечие, за да стигне 53,4 млрд. долара. Нетното богатство представлява разликата между стойността на активите и тази на ипотеките и потребителските заеми.

Инвестиционната банка Goldman Sachs съобщи, че нейните топ мениджъри няма да получат парични бонуси за 2009 г., защото премиите им ще бъдат под формата на акции. Книжата на банковия гигант поскъпнаха с поскъпнаха с 0,2% до 166,73 долара, а пазарната му капитализация се е удвоила от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:54 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още