fallback

Държавният дълг на Гърция стигна 300 млрд. евро

Това е най-високата задлъжнялост в съвременна история на страната

21:41 | 10.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Държавният дълг на Гърция е стигнал внушителните 300 млрд. евро, което е най-високата му стойност в съвременна история на страната. Това е признал заместник-министъра на финансите на страната Филипос Сахинидис след извънредната среща, насрочена от министър-председателя на Гърция Георгиос Папандреу.

Междувременно премиерът на Швеция, който в момента държи председателството на Европейския съюз, заяви, че финансовите проблеми на Гърция трябва да бъдат решени на местно ниво. Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер на свой ред увери, че изключва възможността Гърция да изпадне в неплатежоспособност.

По-рано през тази седмица международната рейтингова агенция Fitch понижи рейтинга на Гърция, а Standard and Poor’s даде негативна перспектива на своята оценка на държавния дълг на страната. Немският канцлер Ангела Меркел обаче заяви, че Европейският съюз ще подкрепи страната при необходимост.

Според Ангела Меркел това, което се случва в една страна-членка, касае и всички останали страни в Европейския съюз, особено когато те споделят обща валута и парична политика. Днешната сесия на Атинската фондова борса донесе ръст на основния индекс ASE от над 5% заради повишенията в банковия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:35 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още