fallback

Банките донесоха първия ръст на европейските борси за тази седмица

Атинската борса напредна с над 5%, след като ЕС увери, че няма опасност Гърция да изпадне в неплатежоспособност

19:57 | 10.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фондовите борси на Стария континент се оцветиха в зелено за първи път от началото на тази седмица. Причина за това стана изявлението на премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който увери, че изключва възможността Гърция да изпадне в невъзможност да изплаща задълженията по своя държавен дълг.

След неговото изказване акциите на National Bank of Greece и EFG Eurobank Ergasias, които са двата най-големи финансови компании в Гърция, поскъпнаха с повече от 6% на борсата в Атина. Банковият сектор в останалите европейски страни също се повлия положително от изявлението на премиера на Люксембург.

Добре се представиха и търгците на дребно, след като най-голямата верига за търговия на дребно с облекло в света Inditex отчете по-добри от очакваното финансови резултати. Акциите на испанската компания поскъпнаха с 4,1%, след като тя отчете печалба от 831 млн. евро за деветте месеца до октомври.

Общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600, който покрива пазарите на ценни книжа в 17 западноевропейски страни, плюс Гърция, добави 1% към стойността си до 243,76 пункта. Борсовият измерител се понижаваше по време на предишните три сесии след тревожните новини около кредитните рейтинги на Гърция и Испания.

Доверието на инвеститорите в пазара на държавни ценни книжа бе силно разклатено в края на ноември. Тогава най-големият дубайски държавен инвестиционен холдинг Dubai World обяви, че няма да може да посреща задълженията по своя дълг на стойност 59 млрд. долара през следващите шест месеца.

Националните индекси се повишиха във всички европейски фондови борси, включени в индекса Dow Jones Stoxx 600, с изключение тази в Дания. От 9 март досега регионалният борсов измерител се е повишил с 54%, а от началото на годината стойността му е нараснала с повече от 30%, по данни на Bloomberg.

Във Великобритания индексът на сините чипове FTSE 100 добави 0,8% до 5 244 пункта, след като Английската централна банка очаквано остави основната лихва в страната на ниво от 0,5 на сто за десети пореден месец. Банката ще продължи с покупките на държавни ценни книжа за 200 млрд. лири от частни компании.

На борсата във Франкфурт DAX добави 1,1% до 5 709 пункта. С толкова се повиши и френският индекс CAC 40, който приключи сесията на ниво от 3 798,4 пункта. Днес стана ясно, че френската индустрия изненадващо се е свила през октомври, за разлика от италианската, която успява да отчете ръст благодарение на износа.

Основният борсов индекс в Италия MIB нарасна с 0,7% до 22 385,7 пункта. В Швейцария Swiss Market добави 0,9% до 6 410,6 пункта, след като Швейцарската централна банка съобщи, че ще продължи да се намесва на валутните пазари, за да спре поскъпването на швейцарската валута спрямо еврото.

Най-силно обаче се повиши основният борсов индекс в Атина – ASE, който нарасна с 5,2% до 2 214 пункта. Акциите на банковите и промишлените компании поскъпнаха силно, след като Жан-Клод Юнкер увери пазарите, че Гърция ще се справи с финансовите си затруднения дори и без помощта на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:05 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още