fallback

General Electric ще строи вятърни турбини за 1,4 млрд. долара

Компанията ще произведе 338 вятърни турбини, които ще захранват с електричество 235 хил. домакинства в Калифорния

19:14 | 10.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският конгломерат General Electric е сключил договор на стойност 1,4 млрд. долара, съгласно който трябва да произведе и поддържа вятърните турбини в най-голямата вятърна централа в света, която ще бъде построена в щата Орегон.

Компанията ще достави 338 на брой 2,5-мегаватови вятърни турбини за проекта на енергийната компания Caithness Energy. Те ще бъдат инсталирани през следващата година във вятърната централа, която ще се простира на 48 квадратни км.

Проектът, известен под името „Shepherds Flat”, ще захранва с електричество 235 хил. домакинства в Калифорния. Централата ще произвежда 2 млрд. киловатчаса енергия на година и ще бъде най-голямото съоръжение за вятърна енергия в света.

General Electric ще осигури 10 години сервизна поддръжка на турбините. Компанията инсталира своите вятърни турбини модел „2.5xl” за първи път в Северна Америка. Досега те са били използвани единствено в Европа и Азия, предаде CNN.

Проектът на стойност 2 млрд. долара ще осигури заетост на 400 работници по време на строителството, което ще приключи в края на 2012 г. Очаква се вятърната станция да носи приходи от 16 млн. долара годишно на икономиката на Орегон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:14 | 10.12.09 г.
fallback
Още от Свят виж още