fallback

Трета негативна сесия за борсите в Азия

Скъпата йена и решението на Китай да ограничи жилищните спекулации натежаха върху акциите на износителите и строителните предприемачи

12:14 | 10.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Днешната сесия приключи с понижения за повечето индекси в азиатския и тихоокеанския регион, които смъкнаха регионалния индекс MSCI Asia Pacific до най-ниската му стойност от началото на декември. Поскъпването на японската йена и решението на Китай да ограничи спекулациите в жилищния сектор натежаха върху акциите на японските износители и китайските строителни предприемачи.

MSCI Asia Pacific, който обединява пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, отстъпи с 0,7% до 119,19 пункта, което е най-ниската му стойност от 30 ноември досега. Регионалният борсов измерител се е насочил към трети пореден седмичен спад след тревожните новини около финансовото състояние на емирство Дубай и рейтингите на Испания и Гърция.

От началото на тази година MSCI Asia Pacific се е повишил с 33%, което е най-силният годишен ръст на индекса от 2003 г. За сравнение широкият щатски индекс S&P 500 е нараснал с 21%, а общоевропейският Dow Jones Stoxx 600 е добавил 22% към стойността си.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 1,4% до 9 862,8 пункта, а в Хонконг Hang Seng изгуби 0,2% до 21 700 пункта. Японските автомобилни компании пострадаха от поскъпването на йената спрямо долара, което прави техните стоки по-скъпи на външните пазари. Акциите на Toyota Motor поевтиняха с 1,6% и я превърнаха в най-губещата компания в MSCI Asia Pacific днес, предаде Bloomberg.

Книжата на китайския автомобилопроизводител Geely Automobile Holdings поевтиняха с 8,2% на борсата в Хонконг, след като китайското правителството съобщи, че ще увеличи данъка върху покупката на икономични автомобили от 5% през 2009 г. до 7,5% през 2010 г. Правителството ще обложи и сделките с жилища, продадени до пет години след покупката им, а не до две години, както беше досега.

Основният китайски индекс Shanghai Composite успя да заличи понижението си от ранните часове на търговията и добави 0,5% до 3 254,3 пункта. Инвеститорите в Шанхай се окуражиха от новината, че китайското правителство ще продължи да субсидира и през следващата година покупките на електроуреди, земеделско оборудване и автомобили в аграрните райони на страната.

Въпреки добрите данни за спада на безработицата в Австралия индексът на сините чипове S&P/ASX 200 изгуби 0,7% до 4 606,7 пункта. Данните за растящата заетост засилиха очакванията, че Австралийската централна банка може отново да увеличи основната лихва в страната по време на следващата си среща през февруари. На борсата в Нова Зеландия NZX 50 нарасна с 0,2% до 3 132,3 пункта.

На положителна територия днес се движат и индексите в Южна Корея, Индия и Индонезия. На борсата в Сеул Kospi се повиши с 1,1% до 1 652,7 пункта, а индексът на 30-те най-добри индийски компании BSE Sensex 30 нарасна с 0,5% до 17 202,7 пункта. Според инвестиционната банка Goldman Sachs южнокорейският индекс ще се повиши до 2 300 пункта през 2010 г., защото пазарът на ценни книжа в четвъртата по големина икономика в Азия е подценен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:00 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още