fallback

Standard&Poor's сложи негативна перспектива на рейтинга на Испания

Иберийската държава стана втората страна от еврозоната с понижена рискова оценка в рамките на два дни

18:30 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Международната агенция за кредитен рейтинг Standard&Poor's даде негативна перспектива пред своята оценка за държавния дълг на Испания. Това означава, че дългосрочният кредитен рейтинг на страната, който в момента е „AA+“, може да бъде понижен, в случай че състоянието на икономиката или бюджетния дефицит на Испания се влошат допълнително, предаде MarketWatch.

Решението на рейтинговата агенция се дължи на очакванията за значително по-нисък растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на Испания и нейния висок фискален дефицит в сравнение с останалите страни от еврозоната. От Standard&Poor's уточняват, че в страната липсват агресивни мерки за овладяване на задлъжнялостта в публичния сектор и повишаване на перспективите за растеж.

Според агенцията за кредитен рейтинг Испания трябва да постигне бюджетен излишък от поне 2% от БВП до края на 2012 г., за да запази сегашната висока оценка на своя държавен дълг. През януари Standard & Poor's намали кредитния рейтинг на Испания от "AAA" до AA+", а в началото на тази седмица агенцията даде негативна перспектива и пред рейтинга на Гърция.

До края на тази година се очаква бюджетният дефицит на Испания да стигне 10% от брутния вътрешен продукт на страната, а задлъжнялостта на публичния сектор може да нарасне до 67% от размера на икономиката.

Акциите на финансовите компании на фондовата борса в Испания се понижиха след новината,а основният борсов индекс IBEX 35 отстъпи с 2% до 11 578 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:26 | 09.12.09 г.
fallback
Още от Свят виж още