fallback

Американските индекси се задържат на негативна територия*

След негативния старт индексите успяха да поемат нагоре, но все още не се оцветяват в зелено

20:05 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси на Wall Street започнаха днешната търговия с понижения след тревожните данни за японската, гръцката и британската икономика, които припомниха на инвеститорите, че състоянието на световната икономика остава нестабилно. Днес се очаква американският президент Барак Обама да разкрие подробности около заплануваната реформа в здравния сектор, предаде CNN.

Постепенно обаче песимизмът отстъпи и индексите започнаха да се повишават. Това се случи заради отстъпление на американския долар, което доведе до повишаване на интереса към суровините и представителите на добивния сектор. Въпреки това основните индекси остават на отрицателна територия.

Индексът на сините чипове Dow Jones IA се понижава с 0,1% до 10 274 пункта, а по-широкият борсов измерител S&P 500 отстъпва с 0,3% до 1 0889 пункта в средата на борсовата сесия. Индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, отстъпва с 0,3% до 2 167 пункта. Компаниите от финансовия и енергийния сектор се наредиха сред най-губещите в началото на сесията.

Вчерашната търговия на щатските борси завърши с понижения за индексите заради червената вълна, която заля пазарите на ценни книжа по целия свят, поскъпването на долара и поевтиняването на петрола и златото. Очакваните подробности около здравната реформа в САЩ обаче повишиха в началото на днешната сесия цените на акциите от компаниите от здравния сектор.

Малко след началото на сесията стана ясно, че складовите запаси на веригите за търговия на едро в САЩ се увеличават с 0,3% на месечна база през октомври, след като намаляваха в продължение на 13 поредни месеца. Това изненада анализаторите, които очакваха спад на непродадените стоки на търговците на едро от 0,6% спрямо септември, когато се понижиха с 0,8% на месечна база.

Януарските петролни фючърси поскъпват с 0,5% до 73,01 долара за барел, след като данните на Министерството на енергетиката в САЩ показаха, че петролните резерви на страната изненадващо намаляват с 3,8 млн. барела до 336,1 млн. барела за седмицата до 4 декември. Златото с доставка през февруари на свой ред поскъпва с 0,8% до 1 138,40 долара за тройунция. 

*Актуално към 20:00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още