fallback

Гърция „готова на всичко“, за да върне доверието

Опасенията за финансовото състояние на страната доведе до рекордно поевтиняване на двугодишните държавни облигации

14:45 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Гръцкото социалистическо правителство ще направи „всичко необходимо“, за да възстанови загубеното доверие към страната и да върне доверието на пазарите. Това заяви днес гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину, цитиран от АФП.

Във вторник рейтинговата агенция Fitch понижи оценката на държавния дълг на Гърция с една степен, а впоследствие свали и оценките си за четирите най-големи търговски банки в страната.

Новините, заедно с информацията за свалени оценки на държавни компании в Дубай, понижиха световните капиталови пазари.

„Това, което днес мога да потвърдя, е, че правителството ще направи всичко, което трябва, за да възстанови загубеното доверие, взимайки точно определени мерки според средносрочен план за действие: понижение на дефицита и контрол над публичните задължения“, е заявил Папаконстантину по време на специална пресконференция.

„Ясно е, че в момента икономиката на страната преминава през трудни моменти, ясно е, че пониженията на рейтингите, които ни бяха наложени, затрудняват политиката на правителството.“

От няколко седмици Гърция се дава за пример като неуспешно водена финансова политика заради високия държавен дефицит, с прогнозна стойност от 12,7% от БВП, и с държавен дълг, достигащ 113% от БВП за 2009 г.

Според Георгиос Папаконстантину „средносрочният план“ ще бъде представен в пакта за стабилност и растеж, който ще бъде внесен през януари в Европейската комисия, след като бъде обсъден в парламента.

Този план сочи „ясно начина, сроковете и стъпките по пътя на връщане към финансова ситуация, която не ипотекира бъдещето, и към контролиране на държавния дълг“, подчертава министърът.

От гръцкото финансово министерство предупреждават, че „Гърция ще се сблъска с пазарни трусове през близките месеци“. „Всеки ден ще трябва да уверяваме, че правим необходимото“, казва Папаконстантину.

Тревогите за финансовото състояние на Гърция понижиха значително цените на гръцките държавни ценни книжа през тази седмица. Рекордното по данни на Bloomberg поевтиняване на двугодишните държавни облигации дойде заради опасенията, че страната няма да успее да се справи със задлъжнялостта в публичния сектор.

Поевтиняването на гръцките държавни ценни книжа повишава лихвеният процент, който правителството трябва да плаща на инвеститорите, финансиращи неговите разходи. Доходността на двугодишните държавни облигации скочи с рекордните от 1999 г. насам 66 базисни пункта във вторник до 2,72%, но днес се понижава до 2,65%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:55 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още