fallback

Великобритания може да обложи банкерските бонуси с 50% данък

Правителството на лейбъристите ще търси начин да намали наполовина държавния дефицит на страната през следващите четири години

14:34 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовият министър на Великобритания Алистър Дарлинг може да включи в бюджета за следващата година 50% данък върху бонусите в банковия сектор. Той има тежката задача да намери начин да намали наполовина държавния дефицит на страната през следващите четири години. Това е част от стратегията на правителството на лейбъристите да привлече симпатиите преди изборите през 2010 г.

Дарлинг може да принуди банките, които награждават своя топ мениджмънт с бонуси над прага от 10 хил. лири, да заплащат данък от около 50%. Изявлението на Дарлинг пред британския парламент се очаква по-късно днес. Социологическите проучвания на този етап показват, че правителството на сегашния министър-председател Гордън Браун изостава по своята популярност, предаде Bloomberg.

Бюджетният дефицит на Великобритания се повиши с рекордните 11,4 млрд. лири през октомври. За да се справи с него финансовият министър на страната може да прибегне до увеличение на данъците, което да добави около 30 млрд. лири приходи към държавната хазна през следващите четири години. Той вероятно планира и да ограничи определени правителствените разходи през следващите две години.

През март Алистър Дарлинг прогнозира, че задлъжнялостта на публичния сектор във Великобритания ще се увеличи със 175 млрд. лири през тази година. От началото на кризата през 2007 г. британското правителство е предоставило на банковия сектор в страната финансова помощ за 117 млрд. лири. Това може да постави под заплаха топ инвестиционния рейтинг на държавния дълг на Великобритания.

По-рано днес стана ясно, че търговският дефицит на Великобритания се е разширил до най-високата си стойност от началото на тази година. Стойността му достига до 7,1 млрд. лири през октомври спрямо дефицит от 6,9 млрд. лири, отчетен за септември. За пореден месец вносът на стоки се увеличава с по-бързи темпове спрямо износа, въпреки поевтиняването на британската лира през тази година.

Ако се изключи търговията с петрол и някои еднократните ефекти, вносът на Великобритания се увеличава с 4,3% през октомври, докато износът нараства с 3,8% на месечна база. Междувременно индексът на потребителското доверие на ипотечния кредитор Nationwide Building Society се задържа на ниво от 73 пункта през ноември, което е най-високото му ниво за последната година и половина.

Британската лира поскъпва с 0,3% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия. Към 14:25 ч. българско време двойката GBP/USD се котира при ниво от 1,6327 долара за една лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:33 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още