fallback

Обама удължава срока на финансовата помощ

Голяма сума от върнатите от банките пари през 2010 г. ще бъде заделена за намаляване на бюджетния дефицит

10:39 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Администрацията на Барак Обама се очаква по-късно днес официално да обяви, че възнамерява да удължи до следващия октомври програмата за облекчаване на проблемни активи (TARP) на стойност 700 млрд. долара, предава CNBC.

До момента по програмата са усвоени 560 млрд. долара. Министерството на финансите очаква 175 млрд. от тях да бъдат върнати от банките през 2010 г.

Служител от президентската администрацията е заявил пред медията, че тази сума ще бъде използвана за намаляване на бюджетния дефицит.

Удължаването ще позволи разпределянето на още 140 млрд. долара неусвоени средства, които конгресът се предполага, че ще насочи към програми за заетост.

Опозиционната републиканска партия обвини президентската администрация, че по този начин създава непрозрачни фондове.

Без решението за удължаване, срокът на програмата изтича в края на годината. Нейната цел бе осигуряването на ликвидност за банките, застрахователя AIG и производителите на автомобили.

Законът, с който бе утвърдена програмата, не позволява удължаването й след октомври 2010 г.

Финансовият министър Тимъти Гайтнър заяви миналата седмица пред конгреса, че голяма част от средствата за спасение на банковата система няма да се наложи да бъдат използвани, но че цялостното прекратяване на програмата ще бъде грешка.

„Все още има сериозно засегнати области от финансовата ни система“, заяви той, посочвайки жилищния сектор и затруднения достъп до кредитиране на дребния бизнес.

„Рядко е имало по-неотложна и, от друга страна, по-оспорвана (особено в помощта си за банките) програма, която обаче най-вероятно предотврати краха на цялата финансова система“, заяви вчера президентът Обама.

Увеличаващата се безработица може да отнеме от мнозинството на демократите, на което се радва Обама в конгреса, след предстоящите през ноември следващата година избори, коментира CNBC.

За съкращаване на 10%-ната безработица президентът предложи във вторник данъчни намаления за малкия бизнес и облекчения за енергийна ефективност, наред с други мерки.

Това е в допълнение на обявения през миналия месец план за осигуряване на капитал за местните банки, които кредитират дребния бизнес.

Днес президентът Обама ще се срещне в Белия дом с лидери и на двете партии в конгреса, в търсене на подкрепа за своите мерки срещу безработицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още