fallback

Световната банка призовава да не се правят промени в пенсионните политики

Банката предупреждава, че промените, които носят полза в краткосрочен план, може в бъдеще да доведат до допълнителни разходи

19:24 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовата криза е оказала сериозно влияние върху пенсионните системи на страните от Европа и Централна Азия, като много от правителствата в региона са принудени да преразгледат пенсионната си политика, се казва в доклад на Световната банка (СБ).

Въпреки мащаба си кризата обаче изглежда незначителна спрямо демографските проблеми, пред която страните в региона са изправени. СБ призовава държавите да не правят промени в пенсионната си политика, насочени към разрешаване на краткосрочни бюджетни затруднения, които могат да усложнят дългосрочната бюджетна политика.

В последния доклад на СБ е посочено, че страните от Европа и Централна Азия, след като понесоха неочакван удар върху финансирането на пенсионните системи, започнаха да обсъждат и въвеждат промени в пенсионната си политика, включващи увеличаване на източниците на приходи и намаляване на разходите.

Докладът предупреждава властите, че тези действия, които носят полза в краткосрочен план, може в бъдеще да доведат до допълнителни разходи.

Предвид различията между страните от Европа и Централна Азия няма единна препоръчителна рамка за реформите.

Като цяло докладът препоръчва (според конкретната страна) комбинация от мерки, включително инфлационна индексация на пенсиите, увеличаване на пенсионната възраст и изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените, както и намаляване на случаите на ранно пенсиониране.

Световната банка също така предлага да бъдат предоставени по-добри гаранции срещу сътресенията на финансовите пазари и призовава към ускоряване на регулаторните реформи и надзора, които ще позволят на пенсионните фондове да постигнат по-добри нива на възвращаемост.

Институцията също така настоява правителствата да съдействат гражданите да бъдат по-добре осведомени, че в бъдеще държавните пенсии ще трябва да станат по-малки спрямо миналите години, за да се запази стабилността им.

Страните от Европа и Централна Азия са Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Македония, Грузия, Унгария, Казахстан, Косово, Киргизстан, Латвия, Литва, Молдова, Черна гора, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Таджикистан, Турция, Туркменистан, Украйна и Узбекистан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:39 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още