fallback

Щатските индекси продължават да вървят надолу

Поскъпването на долара и засилването на песимизма сред потребителите понижи котировките в началото на днешната сесия

17:41 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основните индекси на Wall Street се задържаха на отрицателна територия и днес след вчерашните си понижения. Поскъпването на долара, разпродажбите на фондовите борси на Стария континент и в Азия, както и поевтиняването на металите и златото натежаха върху котировките в началото на сесията.

Американският президент Барак Обама ще разкрие днес новите мерки на правителството за насърчаване на заетостта в САЩ. Очаква се той да предложи 200 млрд. долара от програмата за освобождаване от проблемните финансови активи да бъдат пренасочени за създаването на нови работни места.

В края на миналата седмица стана ясно, че безработицата в САЩ се е понижила до 10% през ноември спрямо 10,2% за месеца преди това. Броят на закритите през изминалия месец работни места възлиза на 11 хил., което е най-ниското ниво от началото на рецесията в САЩ в края на 2007 г., предаде CNN.

Индексът на 30-те най-големи щатски компании Dow Jones IA отстъпва с 0,9% до 10 301 пункта в първия час на търговията. По-широкият S&P 500 се понижава с 0,8% до 1 094,1 пункта, а индексът, който обединява всички компании на борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, пада с 0,7% до 2 174,4 пункта.

Вчерашната сесия завърши на отрицателна територия заради притесненията, че Федералният резерв може да вдигне основната лихва в САЩ по-скоро от очакваното. По-рано днес стана ясно, че немската индустрия се е свила през октомври, а на борсата в Гърция ASE се понижи с повече от 5%.

Златото поевтинява с 1% до 1 145,80 долара за тройунция, след като доларът поскъпна спрямо повечето основни валути днес, с изключение на йената. Януарските петролни фючърси се търгуват с понижение от 1,6% до 72,74 долара за барел, което нареди енергийните компании сред най-губещите за деня.

Малко след началото на сесията стана ясно, че песимизмът на американските домакинства се засилва през декември. Това разкри проучването на изследователската агенция TIPP и финансовия ежедневник Investor's Business Daily, които изчисляват индекса на потребителското доверие на IBD/TIPP.

Стойността му се понижава изненадващо до 46,8 пункта през декември спрямо 47,9 пункта за месеца преди това. През ноември измерителят на потребителското доверие се завърна в песимистичната зона под 50 пункта, която сочи за влошаване на потребителските нагласи.

Изследването на IBD/TIPP се провежда в началото на всеки месец сред 900 потребители в САЩ и следи тяхната оценка за текущите икономически условия, очакванията им за следващите шест месеца, както и доверието им в икономическата политика на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:53 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още