fallback

Международната енергийна агенция против създаването на „газов ОПЕК“

Утре е възможно да бъде избрано ръководство на "газовия ОПЕК"

17:44 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Изпълнителният директор на Международната енергийна агенция (МЕА) Нобуо Танака е против създаването на т.нар. „газов ОПЕК“. Това становище е изразил той на пресконференция в Париж, съобщи Итар-Тасс.

Поводът е откриващата се утре в Катар среща на министрите на енергетиката на големите страни, износителки на природен газ. На срещата ще бъдат представени 11 държави, вкл. Русия.

Съгласно предварителната информация на предстоящия енергиен форум може да се очаква да бъдат избрани ръководни органи на газовото обединение, което, според анализаторите, би било първа крачка в превръщането на обединението в официална организация, подобна на тази на страните износителки на петрол.

Подобни предположения имаше и миналата година по същото време, когато представителите на страните износителки на природен газ проведоха срещата си в Москва.

Тогава имаше изявления от участници във форума, че новата организация ще се занимава основно с наблюдение на пазарите на природен газ и провеждане на съвместни изследвания, „без да контролира добива на газ и неговите цени”.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:29 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още