fallback

Акционери на Fortis изгубиха дело срещу BNP Paribas

Над 2 хил. акционери на Fortis пожелаха да се наложат ограничения върху сливането на Fortis Bank с парижкия банков гигант BNP Paribas

17:27 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Акционери на холандско-белгийската компания за финансови услуги Fortis неуспешно заведоха дело срещу интегрирането на бившото банково звено на компанията Fortis Bank към френската финансова група BNP Paribas SA. През октомври миналата година финансовата компания Fortis се принуди да продаде своя банков бизнес, за да може да се спаси от фалит.

Съдът в Брюксел отхвърли днес молбата на повече от 2000 акционери на Fortis, които пожелаха да се наложат ограничения върху сливането на Fortis Bank с базирания в Париж банков гигант BNP Paribas. Съдът постанови още, че няма да наложи ограничения на холандското правителство за продажбата на бившото застрахователно звено на Fortis в Холандия ASR Nederland.

Исканията на акционерите, които притежават по-малко от 1% от капитала на Fortis, са били отхвърлени от съда с аргумента, че може да застрашат финансовата стабилност на Белгия. Fortis Bank все още се възстановява от кредитната криза и се опитва да си възвърне доверието на своите клиенти. Акционерите на Fortis обаче могат да обжалват решението на съда.

Съдът е пожелал още Fortis да предостави определена вътрешна документация, която разкрива начините за оценка на бившите застрахователни и банкови звена на компанията, които са били продадени. Съдията по делото е пожелал да получи и информация за гласуването на решенията за продажбата на тези звена от акционерите на Fortis, предаде Bloomberg.

Акциите на Fortis бяха спрени за търговия на борсата в Брюксел за 2 часа и половина, но след това поскъпнаха с 0,5% до 2,93 евро за акция. Книжата на BNP Paribas поевтиняват с 1,7% до 54,74 евро на борсата в Париж. Френският банков гигант отчете ръст на печалбата oт 45% през третото тримесечие главно заради придобиването на белгийската Fortis Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:10 | 08.12.09 г.
fallback
Още от Свят виж още