fallback

Fitch смъкна рейтинга на Гърция, борсата рязко надолу

Страховете от държавен банкрут се засилват, което води до масирани разпродажби

16:00 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Гърция отстъпиха рязко и днес, водени от страховете за държавен банкрут. По-рано през деня рейтинговата агенция Fitch подсили тези опасения, като понижи оценката на държавния дълг с една степен.

Този ход на Fitch, след който рейтингът на Гърция е ВВВ+, идва след като друга от водещите агенции – Standard&Poor's, промени перспективата на страната на „негативна“. Това означава, че в скоро време и тя може да прибегне до понижение на кредитния рейтинг на Гърция.

Заради случващото се основният борсов индекс в Гърция ASE се понижи с над 5 на сто днес, което е най-големият му дневен спад за последните десет дни. От 14 октомври досега пък бенчмаркът е заличил 23 на сто от стойността си.

Към момента Гърция е страната с най-ниска кредитна оценка от всички членове на еврозоната. Причината за това са проблемите с балансирането на бюджета, които според мнозина са изправили страната пред банкрут.

Новото правителство, водено от социалиста Георгиос Папандреу, планира да съкрати бюджетния дефицит до 9,1 на сто от брутния вътрешен продукт през следващата година. През 2009 година обаче показателят ще остане твърде висок – 12,7 на сто от БВП.

Днес цената за защита от банкрут на Гърция и спиране на плащанията по държавния дълг се повишава с 20,5 базисни пункта до 211 базисни пункта. Това е най-високата стойност от март досега, като тя е по-висока от цената за защита от фалит на страни като Турция, Естония и Русия, пише Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:33 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още