fallback

Русия ще доставя ядрени реактори на Индия

Сделката е част от енергийната стратегия за стократно увеличение на мощностите в азиатската държава

12:53 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Русия стана поредната държава, която подписва ядрено споразумение с Индия. Така тя пое ангажимента да достави реактори за ядрени електроцентрали за бързо развиващата се азиатска страна.

За момента ядрени компании от Франция, САЩ, Канада и Великобритания имаха споразумения за доставяне на реактори в Индия, но очевидно страната разширява мрежата си от доставчици.

Това е свързано с енергийната стратегия на Индия, в която е заложен ръст на електрчеството от ядрени централи от сегашното му ниво от 4 хил. мегаватчаса до 470 хил. мегаватчаса в рамките на следващите 40 години, предава Financial Times.

Сделката с Русия идва след споразумението, което Индия подписа със САЩ през миналата година за използване на ядрена енергия за граждански цели. То помага на страната да придобива ядрени реактори, да строи централи и да внася технология и ядрено гориво от т.нар. ядрени сили.

Преди това, в продължение на 30 години, на Индия бе отказван достъп до ядрена технология за мирни цели. Причината за това бяха извършените през 1974 година тестове на ядрени бойни глави, както и отказът за подписване на договора за неразпространение на ядрено оръжие от 1968 година.

Към момента в Индия действат 17 ядрени реактора, като се очаква през следващите десетилетия техния брой да нарасне значително. Причината е бързото икономическо развитие на страната, което предизвиква глад за енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още