fallback

Позитивната серия на азиатските борси приключи

Инвеститорите предпочетоха да приберат своите печалби след серията от шест позитивни сесии

12:07 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовите и енергийните компании потопиха повечето индекси в азиатския и тихоокеанския регион след поредицата от мрачни икономически новини. Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че щатската икономика все още е изправена пред значителни предизвикателства, а японското правителство се принуди да разработи нови мерки за насърчаване на икономиката.

Поскъпването на йената спрямо долара също натежа на акциите на японските компании, които получават голяма част от своите приходи от външните пазари. Индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 се понижи с 0,3% до 10 140,5 пункта. Днес правителството на страната одобри нов, четвърти пореден пакет от мерки за стимулиране на икономиката на стойност 7,2 трлн. йени (81 млрд. долара).

На борсата в Хонконг основният индекс Hang Seng се понижи с 1,2% до 22 060,5 пункта, като петролните компании се наредиха сред най-губещите заради поевтиняването на петрола. Днес стана ясно, че най-големият производител на алуминий в света – руската компания Русал, не е получил одобрение за своето първично публично предлагане на акции на стойност 3 млрд. долара от борсата в Хонконг.

Китайският индекс Shanghai Composite се понижи с 1,1% до 3 296,7 пункта. Инвеститорите предпочетоха да приберат своите печалби след серията от шест позитивни сесии, които увеличиха Shanghai Composite с 4,3%. Продажбите на пътнически автомобили в Китай са нараснали с внушителните 98% на годишна база през ноември, като автомобилният сектор на страната продължава да чупи рекорди.

В Австралия S&P/ASX 200 загуби 0,1% до 4 670,6 пункта, въпреки че индексът на бизнес доверието в страната се повиши до най-високата си стойност за последните повече от седем години през ноември, предаде Bloomberg. Днес стана ясно, че дефицитът по текущата сметка на Австралия расте и през третото тримесечие заради свиването на износа на ключови суровини като желязна руда и въглища.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива фондовите борси в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, остава без промяна на ниво от 120,61 пункта. След като стигна най-ниската си стойност за последните пет години в началото на март, борсовият измерител се повиши със 71% през следващите девет месеца и успя да изпревари щатския индекс S&P 500, който нарасна с 63 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:42 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още