fallback

Потребителското кредитиране в САЩ с нов спад през октомври

Кредитирането спада за рекорден девети пореден месец, но данните са по-добри от първоначалните прогнози

11:30 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

По данни на Федералния резерв от вчера, потребителското кредитиране спада с годишен темп от 3,5 млрд. долара през октомври, което е рекорден девети пореден месец, предаде AP.

Очакванията сред икономистите бяха за спад от 9,3 млрд. Според анализатори по-малкият от очаквания спад в кредитирането може би е знак, че потребителите предпазливо увеличават някои свои разходи, което би стимулирало икономиката.

Револвиращи кредити (където попадат кредитните карти) са намалели с 9,3%, докато автомобилните заеми са се увеличили с 2,6%. Картовото кредитиране намалява за 13-ти рекорден месец. Спадът от 9,3% през октомври последва намаленията от август (-10,6%) и септември (-10,5%).

Преди да се увеличи с 2,6% през октомври, автомобилното кредитиране се сви с 0,6% през септември.

Американците заемат по-малко в опита си да възстановят стопилите се инвестиции. За мнозина е трудно да получат кредит от банките, които затегнаха кредитирането вследствие на най-тежката финансова криза от 30-те години на миналия век.

Увеличението с 2,6% в автомобилното кредитиране отразява възстановяването на продажбите в сектора след резкия спад през септември, който пък беше предхождан от ръст през август, когато потребителите масово се възползваха от правителствената програмата за стимулиране покупката на по-икономични автомобили.

„Изглежда, че потребителите са склонни да правят по-големи покупки, като автомобили например, което не беше така през лятото“, казва Дейвид Уис, главен икономист в Standard & Poor's.

Макар че в продължение на години икономистите се тревожеха от ниската норма на спестяване, безпокойството сега е, че потребителите могат да осуетят възстановяването на икономиката ако спестяват твърде много. Потреблението представлява 70% от общата икономическа активност.

Уис очаква скромен ръст в потреблението, което значи и по-нисък ръст на икономиката през идните тримесечия. Според него ръстът на БВП през последното тримесечие на годината ще се забави до1,9%, спрямо 2,8% през предходното, именно заради намалялото потребление.

През последните месеци потребителите се въздържат от покупки на едро заради проблемите на трудовия пазар. В петък правителството изнесе данни, че безработицата е намаляла през ноември до 10%, след като през октомври регистрира най-високото си ниво от 26 г. насам – 10,2%.

Според много анализатори обаче, безработицата ще продължи да расте до около 10,5% през идното лято, след което ще започне да намалява. Причината е в очаквания скромен ръст на икономиката.

Председателят на Федералния резерв, Бен Бернанке, заяви вчера, че още е твърде рано да се каже дали възстановяването от рецесията е устойчиво. Той потвърди готовността си да задържи лихвите на рекордно ниски нива докато това е необходимо.

Спадът от 3,51 млрд. долара в потребителското кредитиране през октомври бе предхождан от понижение и през септември, като то възлезе на 8,77 млрд. долара.

Данните за продажбите на редица магазини (Macy's Inc., Saks Inc., Abercrombie & Fitch Co., Target Corp.), обявени миналата седмица, показаха по-силен от очаквания спад през ноември, което е предзнаменование за колеблив старт на коледния сезон.

Данните на Федералния резерв не включват ипотечните заеми, а само такива, които не са обезпечени с недвижимо имущество.

Предишният рекорд от седем поредни месеца със спад в потребителското кредитиране е бил поставен през 1943 г. и повторен през 1991 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още