fallback

Хенри Кауфман: „Спекулантската треска“ се завърна, суровините са балон

Ветеранът на Wall Street смята, че при суровините се създават балони, което поставя долара пред рискове

09:32 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

„Спекулантската треска“ се е завърнала на пазарите след края на страховете около глобалната финансова криза, смята ветеранът на Wall Street Хенри Кауфман. Според него това създава балони на пазара на суровини и води до рискове за американския долар.

Въпреки това обаче Кауфман, който получи прозвището „Доктор Страх“ заради предсказанията си за инфлацията и американската икономика през 70-те и 80-те години на миналия век, остава позитивно настроен за икономическата ситуация.

Според него рисковете от инфлационен натиск са ограничени, а дори ако Федералният резерв повиши лихвения процент, финансовите пазари нямало да бъдат извадени извън релси, предава CNBC.

“Не смятам, че инфлацията ще е проблем в близко бъдеще“, посочва Кауфман. Това е така заради понижаването на производствения капацитет и способността на икономиката да поглъща производството като цяло.

По отношение на пазара на суровини Кауфман смята, че там се наблюдава надуване на балони. Сред основните причини за това според него е относително малкият размер на пазара на суровини в сравнение с финансовите пазари, както и завръщането към голям ливъридж.

Според Кауфман американското правителство няма да вземе мерки за стабилизиране на долара, макар зелените пари да са изправени пред сериозни рискове. Част от опасността се дължи на прекалено ниските лихви, които позволяват да се заемат огромни количества пари на ниска цена. Те пък се насочвали към високодоходни активи съобразно стратегията carry-trade.

Това, както и надуването на балон при суровините може да постави долара под силно напрежение, убеден е специалистът.

Очакванията на Кауфман са, че през втората половина на 2010 година Фед ще трябва да вдигне лихвата с поне половин процентен пункт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:01 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още