fallback

Петролът потъна под 75 долара за барел

След поредното си отстъпление от вчера, днес суровината поскъпва за пръв път от пет дни насам

08:39 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола проби нивото от 75 долара за барел вчера като трайно се задържа под него. Причина за това стана изказване на председателя на американския Федерален резерв Бен Бернанке, който вчера заяви, че икономиката на САЩ е изправена пред сериозни проблеми и че възстановяването ще е продължително.

Това изказване доведе след себе си отстъпление на американските борсови индекси, като червената вълна се пренесе и на стоковите пазари. В резултат, петролните контракти с доставка през януари понижиха цената си с 2 на сто вчера, за да завършат сесията при най-ниското ниво от 13 октомври насам – 73, 93 долара за барел.

През нощта спадът в цената на черното злато изгуби своята сила и котировките успяха да наваксат част от изгубеното. Рано тази сутрин барел от лекия суров петрол, който се търгува на борсата в Ню Йорк, се котира по 74,25 долара за барел, или с 0,43 на сто по-скъпо от вчера. Това е първо повишение за петрола за последните пет дни.

Това се дължи на отстъплението в курса на американския долар до 1,4841 EUR/USD.

“Пазарите свикнаха търговията с петрол да се извършва в диапазона 75-80 долара за барел и придвижването под този рейндж вероятно привлича купувачи“, смята Дейвид Муур от Commonwealth Bank of Australia, цитиран от Bloomberg. Според него доларът отново се превръща в основен фактор на петролния пазар.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент изгуби 1,4 на сто до 76,43 долара за барел. Тази сутрин брентът се търгува с повишение от 0,65 на сто до 76,93 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:41 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още