fallback

Споразумение за свободна търговия между Сърбия и ЕС влиза в сила

Ключовото споразумение ще придвижи надеждите на страната за бързо приемане в блока

22:27 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Страните от ЕС постигнаха съгласие днес да стартират ключово търговско споразумение със Сърбия, което ще придвижи надеждите на страната за бързо приемане в блока, предаде АР, позовавайки се на официални лица.

Споразумението, което разрешава свободната търговия между ЕС и Сърбия, е сключено през април 2008 г., но не е влязло в действие заради искането на Холандия преди това Сърбия да екстрадира обвинения в военни престъпления генерал Ратко Младич.

Сега обаче Холандия е решила да вдигне ветото си, след като главният прокурор на Международния съд в Хага Серж Брамерц е заявил, че Сърбия съдейства на разследването, са заявили източниците на АР – европейски дипломати, пожелали анонимност.

Според източниците постигнатото днес споразумение подготвя пътя за ратификацията на предварително споразумение за членство, след което пред Сърбия ще е разчистен пътя за приемане в ЕС.

Миналата седмица ЕС премахна изискванията за виза за сръбските граждани, които бяха в сила от разпадането на Югославия през 1991 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:52 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още