fallback

Гръцките банки понижиха европейските акции

National Bank of Greece SA – най-голямата гръцка банка, потъна с 5,6 на сто по време на търговията в Атина

21:00 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции започнаха новата седмица със спад, като паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 загуби 0,5 на сто до 247,88 пункта, предаде Bloomberg.

National Bank of Greece SA – най-голямата гръцка банка, потъна с 5,6 на сто по време на търговията в Атина. Премиерът Георгиос Папандреу ще трябва да убеди инвеститорите, че може да се справи с най-тежката фискална криза в страната от 15 години. Правителството му ще представи пред ЕС нов план за справяне с дефицита през януари.

Гърция е изправена пред “много трудна” ситуация и трябва да вземе “смели” решения, за да оправи бюджетния си дефицит, каза днес председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише.

От Standard and Poor’s определиха днес „негативна“ перспектива пред кредитния рейтинг на страната, което означава, че той може да бъде намален до два месеца.

Втората по големина банка в страната - EFG Eurobank Ergasias SA, загуби 6 на сто днес, а Piraeus Bank SA – 4 на сто.

Акциите на Royal Bank of Scotland загубиха 4,7 на сто, а тези на Lloyds – 4,1 на сто, след като британският финансов министър Алистър Дарлинг отказа да отмени данъка върху твърде високите бонуси.

Книжата на Siemens AG отстъпиха с 1,6 на сто, тъй като Morgan Stanley понижи препоръката си за тях.

Основните национални индекси се понижиха на всичките 18 западноевропейски пазара, с изключение на Люксембург. Британският FTSE и френският CAC 40 загубиха по 0,2 на сто, а немският DAX отстъпи с 0,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:58 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още