fallback

ЕС разби надеждите за скорошно споразумение за вредните емисии

ЕС отхвърли целите за вредни емисии, предложени от САЩ и Китай, като твърде ниски

20:36 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз отхвърли днес новите цели за вредни емисии, предложени от САЩ и Китай, с мотива, че са твърде ниски за предотвратяване на катастрофални промени в климата, предаде вестник Times.

Спорът между трите основни сили на срещата на върха за промените в климата в Копенхаген помрачи първия ден на преговорите и разби надеждите, че скоро ще бъде постигнато споразумение за емисиите.

ЕС призова американския президент Барак Обама да обяви по-високи цели следващата седмица, когато той ще дойде в Копенхаген за последния ден на конференцията – 18 декември.

Представителите на САЩ обаче настояват, че предложението за емисиите, направено преди 10 дни от Барак Обама, е “забележително” и в унисон с препоръките на учени.

Обама предложи вредните емисии на САЩ да бъдат намалени с 4 на сто спрямо нивата от 1990 г. до 2020 г. ЕС пък са поели ангажимент да съкратят емисиите си с 20 на сто за същия период. Освен това ЕС се ангажира намалението да достигне 30 на сто, ако и други страни са готови да предприемат “подобни действия”.

Андреас Карлгрен, министър на околната среда на Швеция и главен преговарящ за ЕС, е заявил, че предложените от САЩ и Китай цели са твърде ниски, за да може да се определят като „подобни действия“, затова ЕС няма да потвърди целите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:38 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още