fallback

Претърсиха офиси на най-голямата германска държавна банка

Разследването е насочено срещу шестима настоящи членове на ръководството, както и срещу бившия главен изпълнителен директор Зигфрид Яшински

19:27 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Немските власти са претърсили офиси на най-голямата държавна банка в страната LBBW днес, както и жилищата на членове на борда на директорите по подозрение в извършване на рискови инвестиции в щатски ценни книжа, предаде Ройтерс.

Разследването е насочено срещу шестима настоящи членове на ръководството, както и срещу бившия главен изпълнителен директор Зигфрид Яшински. Настоящият изпълнителен директор Ханс-Йорг Ветер не е обект на разследването, според запознати източници.

Разследването е фокусирано върху инвестиции на стойност стотици милиони евро в ипотечни облигации от края на 2006 г. насам, които са направени въпреки съществуващия пазарен риск. Това може да е навредило или да е изложило на риск активите на банката, смятат от прокуратурата.

Загубите в резултат на инвестициите все още не мога да бъдат установени, но вероятно са в на стойност милиони евро.

Прокуратурата е започнала първоначално разследване в края на миналата година след подадени жалби срещу членове на борда на банката за ролята им в отчетените загуби.

LBBW, която е собственост на провинция Баден-Вюртембег, град Щутгарт и регионални спестовни банки, отчете загуба от близо 2,1 млрд. евро миналата година, като за тази също се прогнозира значима загуба.

Яшински напусна поста на изпълнителен директор през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още