fallback

Щатските индекси поеха плахо нагоре

Най-много поскъпват компаниите за комунални услуги и тези от сектора на здравеопазването

17:48 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в САЩ започнаха първата за тази седмица сесия колебливо с леки повишения на фона на липсата на важни икономически данни. Поскъпването на компаниите за комунални услуги и на тези от сектора на здравеопазването успя да компенсира понижението на котировките в енергийния и добивния сектор в началото на сесията, предаде CNN.

По-късно днес инвеститорите очакват изявлението на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, в което ще търсят знаци за това дали централната банка на САЩ може да повиши основния лихвен процент в страната по-рано от очакваното. Инвеститорите ще следят внимателно речта на Бен Бернанке за перспективите пред щатската икономика и паричната политика на Фед.

Индексът на 30-те най-големи борсови дружества Dow Jones IA се повишава с 0,3% до 10 418,9 пункта един час след началото на сесията. По-широкият борсов измерител S&P 500 напредва с 0,2% до 1108,1 пункта, а индексът, обединяващ компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, нараства също с 0,2% до 2197,6 пункта.

Щатските борси завършиха петъчната сесия и изминалата седмица на положителна територия, подкрепени от новината за понижението на безработицата в САЩ през ноември. Това засили очакванията, че Федералният резерв може скоро да вдигне лихвата в САЩ, което подкрепи долара и той поскъпна спрямо повечето основни валути днес, с изключение на японската йена.

Поскъпването на долара намалява привлекателността на инвестиции в по-рискови активи, каквито са акциите и суровините. Американският лек суров петрол с доставка през януари поевтинява с 1,1 долара до 74,37 долара за барел, а цената на златото се понижава с 2% до 1142 долара за тройунция.

Доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа намалява с 2 базисни пункта до 3,44%.

По-късно днес се очакват данните за потребителските кредити в САЩ през октомври, които през последните няколко месеца намаляваха с рекордно бързи темпове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още