fallback

Златото не може да бие доходността на разплащателна сметка от 1980 г.

Инвеститорите са спечелили 44% от покупката на злато през 1980 г., докато разплащателната сметка в САЩ е донесла доходност от поне 92%

16:23 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Тази година се очертава да бъде най-печелившата за златото през последните три десетилетия, след като ценният метал поскъпна с 30% от началото на януари досега. Въпреки това печалбата на всеки, който си е закупил злато от последния връх на цената му през януари 1980 г. досега, не може да се сравни с лихвата на съвсем обикновена разплащателна сметка в САЩ, пише Bloomberg.

Инвеститорите, които са купували унция злато за 850 долара през 1980 г., са спечелили 44%, когато на 3 декември цената му стигна рекордните 1226,56 долара. За същия период щатският индекс S&P 500 е нараснал 22 пъти, ако се отчетат и инвестираните дивиденти, доходността на американските държавни ценни книжа е скочила 11 пъти, а възвръщаемостта на разплащателна сметка в САЩ е 92%.

Ако данните се коригират с инфлацията, златото трябва да поскъпне със 79%, за да могат инвеститорите реално да си възвърнат вложените средства. Въпреки това поскъпването на метала през последните девет години привлича все повече инвеститори. Най-големият борсово търгуван фонд, който инвестира в злато – SPDR Gold Trust, вече притежава повече злато, отколкото Швейцарската централна банка.

Засиленият интерес към златото се дължи и на поевтиняването на долара и на опасенията, че ниските лихвени проценти в САЩ и печатането на пари ще доведат до надуването на цените на различни класове активи и появата на висока инфлация. От началото на тази година златото е поскъпнало с 30%, което надминава нарастването на индекса S&P 500 с 25%, ако се вземат предвид и реинвестираните дивиденти.

От началото на тази година доходността на американските държавни ценни книжа се е понижила с 2,4% За 12-те месеца до края на юни американската икономика се сви с 3,8 на сто, което бе рекорден спад за последните седем десетилетия. През третото тримесечие обаче брутният вътрешен продукт на страната се увеличи с 2,8 на сто и постави край на рецесията в най-голямата икономика на света.

Златото поскъпва през последните девет години, което е рекордна поредица от 1948 г. досега. Това се дължи до голяма степен на поевтиняването на долара, като доларовият индекс, който следи курса на щатския долар спрямо кошница от шест валути, се е понижавал през шест от последните седем години. Само от началото на тази година доларовият индекс се е понижил с 6,6 на сто.

Златото поевтинява с 1,3% днес до 1145,10 долара за тройунция. Допреди днешното си понижение цената на златото отчиташе ръст от 32% от началото на годината. Това е рекордно бързо поскъпване от 1973 г. досега.

Инвеститорите, които са вложили един долар в разплащателна сметка в САЩ през 1983 г., притежават 1,92 долара днес на базата на средногодишните лихвени проценти с САЩ. За периода от 1980 г. до края на септември индексът S&P 500 е нараснал с 2182%, ако се вземат предвид и реинвестираните дивиденти. Американските държавни ценни книжа са дали възвръщаемост от 1089% до декември.

Тези обаче, които са си купили злато през август 1999 г., когато цената му стигна най-ниското си ниво за последните две десетилетия при 251,95 долара за тройунция, са реализирали възвръщаемост от 387%. Това е четири пъти повече от доходността на американските държавни ценни книжа, която възлиза на 82%. Инвестицията в S&P 500 на свой ред е донесла загуба от 0,4% за същите десет години.

Откакто S&P 500 стигна своя пик през октомври 2007 г., инвеститорите в индекса са загубили 25%, тези в държавни ценни книжа са реализирали печалба от 16%, а купувачите на злато са напред с 64%. Централните банки станаха нетни купувачи на злато през тази година, което не се е случвало от 1988 г. досега. Индия, Китай, Русия, Шри Ланка и остров Мавриций добавят злато към своите резерви.

Ако обаче за база се вземе цената 35 долара за трийунция на златото през 1971 г., когато американският президент Ричърд Никсън слага край на Бретън-Уудската валутна система, то възвръщаемостта на инвеститорите в злато е 35 пъти. Тя бие многократно доходността на банковата сметка и представянето на широкия щатски индекс S&P 500 за същия период от време.

Цената на златото ще се повиши до средно 1700 долара през следващата година, прогнозират мнозинството анализатори, анкетирани от Bloomberg. Инвеститорът Джим Роджърс, който предвиди ралито на пазара на суровини през 1999 г., е на мнение, че цената на златото ще стигне поне 2000 долара за тройунция през следващите десет години.

Според някои анализатори обаче инвеститорите, които искат да се предпазят от инфлацията, трябва да купуват за тази цел други суровини, които са по-евтини от златото. Например цената на медта се е удвоила през тази година и достига 7025 долара за метричен тон. Тя обаче остава далече от рекордното си ниво от 8940 долара за метричен тон, което достигна през юли 2008 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:55 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още