fallback

Казахстан се обиди на лондонските инвеститори

Лондонската фондова борса вече няма да е с приоритет при избора на борса за листване от страна на казахстанските компании

15:42 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Казахстанските компании вече няма да дават приоритет на Лондонската фондова борса при избора си на борса за листване, е заявил управителят на централната банка на страната Григорий Марченко в интервю за Financial Times.

По думите му търговете за акциите на казахстанските компании ще бъдат извършвани основно в Азия, тъй като по време на кризата европейските инвеститори не са оказали подкрепа на Казахстан и са предпочели да продадат притежаваните от тях акции в казахстански компании. „Инвеститорите от Лондон говорят за дългосрочни ангажименти, но в 80% от случаите това не е истина“, посочва Марченко.

Ръководителят на централната банка на Казахстан е отбелязал, че ако преди компаниите от страната са привличали 90% от средствата си при търговете на акции в Лондон, то сега тази цифра трябва да намалее до 50%, като това трябва да се разбира като диверсификация на борсите, а не като пълен отказ от Лондон.

Изданието отбелязва, че Марченко се счита за един от най-близките до президента Нурсултан Назарбаев икономисти, което означава, че неговото изказване ще стане сигнал за фондовия пазар в страната.

Марченко е оглавявал централната банка на Казахстан в периода 1999/2004 г., а сега пак се е върнал на този пост, за да помогне за преодоляване на последствията от световната финансова криза.

Лондонската фондова борса, която е от най-големите в света, е предпочитана за листване от много компании от бившия Съветски съюз, включително и руски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още