fallback

Рекорден спад на исландския БВП за третото тримесечие

БВП е намалял с 5,7% за третото тримесечие спрямо предходните три месеца, а спадът на годишна база е 7,2 на сто

14:27 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Рекордно понижение на брутния си вътрешен продукт (БВП) за третото тримесечие регистрира Исландия, чиято икономика продължава да носи тежкия ефект от срива на банковата система и на местната валута, съобщава Ройтерс.

Статистическата служба в страната е обявила, че БВП е намалял с 5,7% за третото тримесечие спрямо предходните три месеца, а спадът на годишна база е 7,2 на сто. Според статистиката това е най-голямото регистрирано понижение въобще.

Данните за свиването на икономиката за второто тримесечие са ревизирани до -6,2% на годишна база при предишни оценки за -6,5%. Ревизията на тримесечна база е до -2% спрямо -0,4%.

„Разбира се, Исландия е изправена пред значително свиване (на икономиката), но се надяваме да видим подобрение на тримесечна база“, коментира Петер Сандгер от Skandinaviska Enskilda Banken (SEB).

„Вътрешното търсене е под голям натиск, защото все още няма напълно добре функционираща финансова система“, допълва той.

През ноември Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди, че исландската икономика ще продължи да се свива през следващата година. От своя страна, правителството заяви през октомври, че заради кризата БВП ще падне с 8,4 на сто тази година и няма да започне да се повишава преди 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:26 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още