fallback

Китайският автомобилен сектор счупи пореден рекорд

Производството и продажбите на автомобили скочиха над границата от 12 млн. броя за пръв път в историята

14:31 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Производството на автомобили в Китай е надхвърлило 12 млн. броя за първите единадесет месеца на годината. Над тази граница са и продажбите на коли в страната, което не се беше случвало досега.

Асоциацията на автомобилните производители в Китай очаква продажбите на коли да надхвърлят 13 млн. за цялата 2009 г., предава ВВС, позовавайки се на държавната информационна агенция Xinhua.

Досега в Китай не бяха произвеждани 10 млн. автомобила за една година.

Главна роля за бурния растеж на автомобилния сектор през 2009 г. са изиграли действията на китайското правителство за стимулиране на потребителите и насърчаване на производствените предприятия.

Правителството взе мерки за подкрепа на придобиването на малки автомобили, като направи данъчни отстъпки за купувачите. Освен това бяха въведени и субсидии при замяната на стари автомобили срещу нови.

Само през ноември по предварителни данни в страната са продадени 1,35 млн. автомобила. С ръст от над 50 на сто на годишна база се отличава най-големият производител в Китай Shanghai Automotive Industry.

До този момент единствено в САЩ и Япония е била достигано производство от над 10 млн. автомобила в рамките на една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още