fallback

Американските индекси флиртуват с нови 14-месечни върхове

Щатските борси отвориха с резки повишения след добрите данни за пазара на труда

17:40 | 04.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските борси отвориха с резки повишения за основните индекси след добрите данни за пазара на труда от днес. Те показаха, че безработицата в най-голямата икономика на света се понижава неочаквано през ноември, а американските работодатели са съкратили най-малкия брой служители, откакто рецесията в страната започна в края на 2007 година.

Индексът на 30-те най-големи и търгувани борсови компании Dow Jones IA напредва с 1,2% до 10 492,2 пункта един час след началото на сесията. По-широкият борсов измерител S&P 500 напредва с 1,5% до 1 115,9 пункта, подкрепен от всички сектори на икономиката. Най-силно расте индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, който се повишава с 1,8% до 2 211,9 пункта.

Преди началото на днешната търговия стана ясно, че безработицата в САЩ се е понижила до 10% през ноември, а работодателите са съкратили 11 хил. служители, което се оказа далеч по-малко от очакваното. Вчерашната волатилна сесия завърши със засилени разпродажби в последните минути, след като инвеститорите предпочетоха да изчакат днешните данни за пазара на труда.

Поредицата от добри икономически данни от днес показа още, че поръчките за производство на фабрични стоки са се увеличили за шести път през последните седем месеца. Индексът на фабричните поръчки се увеличава с 0,6% през октомври спрямо септември, когато нарасна с 1,6% на месечна база. Това е добър знак за нарастване на активността в производствения сектор.

Акциите на Bank of America поскъпват с 0,6% до 15,85 долара, след като най-големият кредитор в САЩ успя да реализира най-голямото вторично предлагане на ценни книжа в страната за последните близо 10 години. То е донесло на банковия гигант повече от 19 млрд. долара, с които той възнамерява да се изплати на американските данъкоплатци.

Златото поевтинява с 1,6% до 1 188,22 долара за тройунция, след като завърши вчерашната сесия на рекордно високото ниво от 1 218,30 долара за унция. Доларът поскъпва спрямо йената и еврото, а петролът с доставка през януари се търгува с повишение на цената от 1,5% до 77,62 долара за барел.

Доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа се увеличава с 2 базисни пункта до 3,50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:26 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още